Rockport Planning Board Meeting, Nov. 19

Camden Hills Regional High School proposes creating more outdoor classroom, gathering space

Mon, 11/16/2020 - 10:45am

    ROCKPORT — Given the pandemic and need for outdoor venues with plenty of fresh air, the Camden Hills Regional High School is going before the Rockport Planning Board Thursday, Nov. 19, for approval of a plan to construct three exterior pavilion structures on the campus.

    The site plan review application details plans calling for two of the structures to be placed over an existing concrete patio outside of the cafeteria, the other will be placed near the existing concessions/maintenance building on the southwest corner of the running track.

    “The intent of this project is to provide additional permanent covered structures that can serve as possible outdoor classroom space and outdoor covered gathering areas,” wrote Jonah S. DeWaters, PE Civil Engineer with Oak Point Associates, architects hired by the Five Town CSD to design the spaces.

    “The pavilions are to create permanent outdoor spaces for learning and eating,” said Five Town CSD Superintendent Maria Libby. “As you know, we have made numerous efforts to be outside more this year - we have Adirondack chairs all around the school, we had tents set up this fall, etc. The pavilions are to have more enduring spaces available for these purposes, and we have federal money from the Coronavirus Relief Fund that will cover the costs.
     
    “There are no plans to do the same at the other two schools, as the federal money was used for enough other purposes at those schools that there wasn't enough to fund pavilions there. Additionally, there is not enough space on the Camden-Rockport Middle School campus to add impervious surface (roof). We are doing things at all three schools to encourage and support outdoor learning, though.”
     

    As indicated on the Site Plan included in the application package, two of the structures are to be located over an existing concrete patio outside of the cafeteria, and the other will be placed near the existing concessions/maintenance building on the southwest corner of the running track.

    All three consist of steel pipes and steel plate roof panels, to be welded on site.

    Footprints of the proposed structures are two with a footprint of 484 square feet each over an existing concrete patio and a third with a footprint of 1,666 square feet in a turf area.

    The work will increase the proposed lot coverage by approximately 0.09%.